Хто така Камала Гарріс — імовірна кандидатка в президенти США

21 липня 2024 року американський президент Джо Байден оголосив, що виходить з президентських перегонів і закінчує передвиборчу кампанію. "І хоча я мав намір домагатися переобрання, я вважаю, що в інтересах моєї партії та країни, щоб я пішов у відставку та зосередився виключно на обов’язках президента до кінця свого терміну", – зазначив він, а також запропонував демократичній партії кандидатуру Камали Гарріс – своєї віцепрем'єрки та соратниці. Розповідаємо найголовніше, що потрібно про неї знати.

10Камала Гарріс

Особистість Камали Гарріс суперечлива, але від цього ще цікавіша. До того, як зайняти посаду віцепрем'єрки, вона обіймала посаду генерального прокурора штату Каліфорнія, а потім стала його сенатором. Президент Трамп неодноразово називав її жахливою людиною, яка говорить неправду. Серед його претензій — позиція Гарріс з питань оподаткування та фінансування армії. Проте, за словами політичних експертів, подібні заяви — це страх перед сильною енергетикою і професійністю Гарріс, яка посилила позиції демократів на виборах 2020 року. У 2024-му вони тепер можуть стати прямими конкурентами. До того ж, до Гарріс дуже лояльно ставилися представники різноманітних етнічних груп, що проживають на території країни — юристка свого часу стала першою темношкірою жінкою на посаді окружного прокурора в США, потім стала першою жінкою з індійським корінням у сенаті, зараз є другою людиною в країні. Американська мрія в дії.

Реклама

Камала Гарріс на обкладинці американського Vogue, січень 20211Камала Гарріс на обкладинці американського Vogue, січень 2021

Гарріс — юристка

Народилася Камала Гарріс у Каліфорнії, в родині ямайського іммігранта Дональда Гарріса і Шамаль Гопалан з Індії. Коли дівчинці було сім років, її батьки розлучилися і маленька Камала залишилася жити з матір'ю в не зовсім благополучному районі. Але їй пощастило — в середині 1960-х років у Каліфорнії була ініційована програма, в межах якої діти з бідних районів отримували можливість навчатися у престижних школах. Камала потрапила в одну з таких. За словами самої Гарріс, з юних років батьки брали її на різноманітні мітинги, де вона бачила, як важливо захищати свої права і не боятися заявляти власну позицію. Потім деякий час сім'я жила в Канаді, куди Шамаль Гопалан запросили викладати в університеті Макгілла. Вищу освіту вона вже отримала в США, в університеті Говарда, який називали "історично чорним", а магістерську роботу з юриспруденції захистила в Каліфорнійському університеті в Берклі.

12Камала Гарріс

Юридична кар'єра Гарріс почалася з окружної прокуратури в Окленді, де вона спеціалізувалася на справах, пов'язаних із сексуальними злочинами. Потім вона займалася питаннями виплат медичної допомоги незаможним і згодом опинилася в офісі окружного прокурора Сан-Франциско, де її робота була пов'язана з питаннями підліткової проституції. Саме тоді вона прийняла одне з перших важливих рішень, які змусили говорити про неї. За пропозицією Гарріс, неповнолітніх повій правоохоронні органи міста тепер доправляли не в тюрму, а в реабілітаційні центри. Це означало повну зміну їхнього статусу — з правопорушниць на жертв.

13Камала Гарріс

При цьому з боку багатьох правозахисників в її бік сипалися звинувачення у надмірній жорстокості, адже кількість обвинувальних вироків під час її каденції зросла. Не сподобалася їм і її позиція щодо законів про заборону смертної кари в Каліфорнії (Гарріс двічі їх не підтримувала), а також її підтримка закону про те, що шкільні прогули будуть визнаватися правопорушенням, за яке відповідатимуть батьки. Незлюбили її і з іншого боку — поліцейські. Вони відвернулися від Камали в 2004-му, коли прокурорка відмовилася вимагати смертний вирок для винного у вбивстві поліцейського Айзека Еспінози.

Гарріс — політикиня

Паралельно з основною юридичною роботою, Камала Гарріс активно розвивала політичну кар'єру. Трампліном для неї знову стала рідна Каліфорнія. В 2016-му вона перемагає Лоретту Санчес у перегонах за крісло сенатора штату і стає першою жінкою на цій посаді, до того ж представницею афроамериканської і південноазіатської громад водночас. У Сенаті вона миттєво стала зіркою — активно виступала на телебаченні, різко висловлювалася з приводу передбачуваного російського втручання в президентські вибори 2016-го і завжди чітко заявляла про свою позицію з найважливіших питань. Так, назвала рух Black Lives Matter конче необхідним, підготувала законопроєкт про "кліматичну рівність", підтримувала право на аборт і легалізацію одностатевих шлюбів. Також виступала за легалізацію каннабіса на федеральному рівні.

14Камала Гарріс

У 2019-му Харріс оголосила про бажання балотуватися на посаду президента США від демократичної партії, але після внутрішньопартійних праймеріз прийняла рішення більшості, що єдиним кандидатом від них буде Джо Байден. У березні 2020-го вона оголосила про те, що приєднується до його команди. Після перемоги президент Байден зробив Гарріс віцепрем'єркою і не раз називав її екстраординарним партнером. Тепер перед нею стоїть новий виклик. Гарріс вже заявила, що готова балотуватись і отримати номінацію від демократів. Остаточне рішення про кандидата демократична партія ухвалить на з'їзді 19–22 серпня в Чикаго.

Камала Гарріс на обкладинці американського Vogue, січень 20215Камала Гарріс на обкладинці американського Vogue, січень 2021

Гарріс — дружина

Про особисте життя Камали Гарріс відомо не дуже багато. В середині 1990-х вона перебувала в стосунках зі спікером законодавчих зборів штату Каліфорнія Віллі Брауном, потім їй приписували роман з Гевіном Ньюсомом, який зараз обіймає посаду губернатора штату Каліфорнія. У 2014-му Гарріс вийшла заміж за юриста Дага Емхоффа, з яким виховує двох дітей Емхоффа від попереднього шлюбу. Про її захоплення також відомо не дуже багато. Вона любить готувати за рецептами з The New York Times, колекціонує кеди Converse і є прихожанкою баптистської церкви конгрегації Американських баптистських церков США.

16Камала Гарріс з чоловіком

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить