Коровай: Gunia Project присвятили нову колекцію весільним традиціям

Нова колекція GUNIA Project – погляд вглиб української весільної традиції. Святкова ритуальність, елементи вбрання молодих та зразки мистецтва минулого стали натхненням дизайну для сучасності.

10

Колекція «Коровай» це художній підхід до фіксації давніх весільних атрибутів в дизайні теперішнього часу. "Підготовка до весілля була певною містерією, оспівувалася в піснях, мала у собі унікальний трепет. Особливою видалася і робота над колекцією «Коровай». В колекції вперше представлені чоловічі вишиті сорочки, разом з новими силуетами жіночих сорочок з рясною вишивкою у різноманітних техніках: гладь, рішельє, вирізування. Лінію осінньо-зимового одягу розвивають светри ручної та машинної в’язки, широкі юбка-штани, об’ємні пончо та жилет скульптурного крою, натхнений традиційною корсеткою. Цілісність образу та чутливої естетики підтримують аксесуари: м’які шапки, шарф-пончо, контрастні шкарпетки з ружею та чохол-гаман з квітами. Українська традиція засвідчує цінність весілля у багатій обрядовості та символіці розквіту життя молодих. Канонічним етапом підготовки було прикрашання вільця, що уособлювало древо життя або райське дерево. Цей образ став одним з ключових елементів колекції і зустрічається в оздобленні светра та жилета, орнаменті фартуха з бісеру та елементах вишивки. Традиція підперізувати пояс нареченої рушником знайшла відлуння у сорочці «Меланія» із зав’язками", – розповідають Марія Гаврилюк та Наталія Каменська, лауреатки Vogue Talent Prize 2023.

11

12

13

14

15

Особливе місце в колекціях Gunia Project знову займають прикраси. Наприклад, сережки натхнені декором весільних короваєв – косами, шишками, квітами та голубками з тіста, а форма давньої прикраси «гривни» продовжується у сеті розімкнутих прикрас "Придане". Вінок молодої «восковиця» в свою чергу переосмислюється у плетених чокерах з бісеру, які можна носити на шиї і на голові. У роботі над прикрасами досліджено і класичні сережки-півмісяці, що отримали одразу три інтерпретації у сріблі з позолотою.

16

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить