Артисти-добровольці: Крупін хоче служити у Харкові, Лузан – з Ярмаком, а Жадан обрав Хартію

Фото: instagram.com/serhiy_zhadan/

У квітні цього року пішов добровольцем у ЗСУ Юрій Феліпенко. Актор служить в батальйоні ударних БпАК «Ахіллес» 92-ї ОШБр імені кошового отамана Івана Сірка. В інтерв’ю Коротко про Феліпенко розповідав, що, перш ніж вирішити, багато цікавився батальйоном. За його словами, краще самому обирати собі підрозділ, де ти можеш бути корисним, аніж тебе мобілізують і кинуть куди завгодно.

Інші артисти теж вирішують добровільно доєднатися до лав ЗСУ.

Міша Крупін

Міша Крупін зізнався, що після довгих роздумів вирішив добровільно мобілізуватися, і зараз займається підготовкою необхідних документів.

Продюсерка музиканта Юлія Віктор у коментарі «РБК-Україна» зазначила, що Крупін уже місяць перебуває у Харкові, де проходить необхідні обстеження, і готовий там приступити до служби.

— Не хочу, щоб за мене вирішували. Хочу просто піти і мобілізуватися. І хочу зробити це в Харкові, тому що в Харкові — це інше відчуття. Ти розумієш, що маєш робити, як справжній чоловік, — переказала слова артиста Юлія Віктор.

У липні 2022 року Крупін писав в інстаграмі, що його дуже дивують чоловіки, які бояться повістки:

— В цей час я згадую жінок, які зараз в ЗСУ, і одразу стає соромно за всіх сцикунів.
Я до того, що нашу армію повинні боятися всі, крім нас, українців.

Міша Крупін зараз проходить додаткові обстеження та займається підготовкою документів. Фото: Instagram.com/mishakrupin1/

Андрій Лузан

Шоумен, комік, співзасновник YouTube-каналу «Леви на джипі» Андрій Лузан вирішив приєднатися до Сил безпілотних систем (СБС) ЗСУ. За словами Лузана, він обрав СБС завдяки довірі до людей, які там служать.

— Мене попросили розповісти, чому я обрав саме СБС. Я побачив список спікерів, які мене переконували. Саша Ярмак, Денис Квебек, Женя Карась. Все, мені цього було достатньо. Ці люди не будуть лізти кудись, де щось погано. Я на це орієнтуюся. Пропонували багато чого, але мені буде дуже приємно вкласти свій внесок в СБС, — розповів Андрій.

На початку лютого в проєкті Раміни Есхакзай «30+» Лузан зазначив, що кожен має бути готовим до мобілізації:

— Це наша країна, ми не можемо сказати: «Я не буду служити, якщо тут все крадуть». Тому я краще піду на полігончик, політаю на дрончиках, мене це заспокоює. Я це не пропагую, а просто кайфую. Коли почалася війна, я почитав, що було в історії і як взагалі націям вдавалося відстояти свою незалежність. Єдиний спосіб, який допоміг, це те, що всі без винятку оволоділи зброєю і мали базові навички військової справи. Швейцарія, Швеція, Ізраїль, Південна Корея. Коли всі рівні в плані військової підготовки, то ці країни дуже складно захопити й вони в безпеці. Я почитав про це і подумав: куплю собі «ствол», піду навчуся стріляти, і потім вийшов закон про мобілізацію. А в мене вже є і форма, і взуття, і зброя, шолом, я вмію стріляти, і вже спокійніше, і немає стресу.

Андрій Лузан 25 липня відправився на навчання. Фото: Instagram.com/luzannnn/

Марія Агапітова

17 червня Марія Агапітова, акторка Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки, розповіла, що теж вступила до лав ЗСУ. Відповідне рішення артистка ухвалила ще 2022 року.

— 2022 року я стояла у величезній черзі в ТЦК, мене не взяли зі словами: «Настане і твій час». Ось він і настав! Я стаю на захист своєї країни! – повідомила акторка.

Тоді Агапітова розповіла, що їй видали все необхідне для служби, однак попросила підписників допомогти їй придбати анатомічне військове спорядження.

— Мені необхідна хороша броня, бо я ще хочу мати дітей і вийти на сцену. Мені видали все необхідне, але жіночого, тим паче анатомічного, на жаль, немає. А найжахливіше, що для жінок все вдвічі дорожче, — поділилася артистка.

За кілька днів Марія подякувала усім, хто допоміг їй придбати якісну і таку потрібну броню.

Марія Агапітова проходить військову підготовку. Фото: Facebook.com/Агапітова Марія

Олена Апчел

Режисерка, драматургиня, волонтерка Олена Апчел повідомила наприкінці травня, що долучилася до війська та офіційно підписала контракт.

— Шлях в армію був для мене довгим і нелегким, що ще більше допомогло впевнитися в його виваженості. Пів року тому, після чотирьох років еміграції, я спеціально повернулася в Україну, щоб приєднатися до нашої спільної боротьби. Вибачте, будь ласка, всі, кому я ці пів року відмовляла в зустрічі або в проханні взятися за якийсь проєкт. Мені просто був потрібен час, щоб адаптуватися до нової реальності, — зізнавалася Олена. — Але було неймовірно приємно отримувати пропозиції до співпраці, після перемоги обов’язково все реалізуємо.
За словами Апчел, вона розуміє, що може бути кориснішою та ефективнішою в цивільному вимірі, і намагатиметься волонтерити і бути присутньою в житті культурної спільноти, наскільки дозволятимуть обставини. Але нині просто не уявляє, як не боротися за волю.

— Зараз я просто не уявляю, як не стати частиною цього шляху. Хочу лише відповідати своїм цінностям і бути у найтемніші часи поряд з тими, хто десять з половиною років у цій війні, — продовжує Олена. — Пишаюся своїми новими побратимами і посестрами. Легко не буде, але я свідомо вибираю цей шлях, бо хочу додому в Крим і на Донеччину, хочу, щоб Харків вистояв, хочу, щоб вистояли Дніпро і Запоріжжя, хочу відбудовувати Волноваху і Маріуполь, хочу, щоб всі наші люди в усіх містах були захищені. А для цього треба боротися. А ще хочу виборювати простір для пам’яті про загиблих і поваги до живих. І для цього треба боротися.

Мені гірко, що за рік частина суспільства перейшла від захоплення нашим військом до зневаги. Будь ласка, ті з вас, хто захоче під цим постом щось писати про «що мені дала ця країна» тощо — втримайтесь з поваги. Я пішла у військо не заради політиків і корупціонерів, а заради людей і дому. І нікого не агітую, лише заохочую. Нам своє робить. Це найкращі часи нашої останньої юності. Зрілість приходить з відповідальністю, яку треба взяти в руки і в думки.

Олена Апчел вже пройшла загальні навчання і прийняла присягу. Фото: Facebook.com/olena.apchel

Сергій Мартинюк

Наприкінці травня поповнив лави ЗСУ і лідер гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк. 

— Рішення добровільне та виважене, на яке я і так зважувався занадто багато часу. Все необхідне отримав, найближчим часом проходитиму базову підготовку. Годують смачно, люди навколо душевні, з усім іншим розбиратимуся по ходу, — поділився тоді артист.

Кілька тижнів тому Мартинюк пройшов базову військову підготовку і нині служить у «Культурному десанті».

— Продовжую службу з побратимами із «Культурного десанту». Там, де можу бути на сьогодні максимально корисним зі своїми вміннями. Передусім організаторськими, — пояснює Сергій. — Завдання не бойові, але з огляду на мої ще цивільні досвіди поїздок фронтами і реабілітаційними центрами — важливі і актуальні. Тотальну більшість часу зараз із зрозумілих причин присвячую службі, тому поки важко сказати, як складатиметься з музичними та літературними активностями.

Сергій Мартинюк доєднався до «Культурного десанту». Фото: Instagram.com/sergiy_kolos/

Сергій Жадан

На початку червня Сергій Жадан повідомив, що вступив до лав 13-ї бригади НГУ «Хартія», яка нищить ворога на Харківському напрямку. Разом з ним несуть службу ще двоє учасників гурту «Жадан і Собаки» — Євген Турчинов та Олександр Меренчук.

Жадан свідомо обрав «Хартію», адже цією бригадою він опікується з початку її створення.

— Іноді згадую весну 2022-го, перший склад «Хартії», перші шикування. Спроби зрозуміти, хто саме прийшов до підрозділу, з якою мотивацією, з яким вантажем. Ми тоді, пам‘ятаю, завозили бійцям усе — від взуття до автомобілів, від спорядження до «старлінків». Одного разу купили, пам‘ятаю, КамАЗ (цікаво, чи він іще «живий»). Пам’ятаю, коли приїжджали до наших на позиції, вже під Харковом, подумки тішились, зауважуючи, що бійці всім забезпечені і мають доволі переконливий вигляд. Нині час від часу трапляється зустрічати «ветеранів» підрозділу. Упізнаєш їх, згадуєш, тішишся їм як однокласникам. У них за плечима серйозний і важкий шлях. А також досвід — те безцінне, чого просто так не набудеш. Поза тим, бригада весь час поповнюється. Приходять нові люди. Військо молоде. Навчається, не потребує додаткової мотивації. Всі свої. Всі на своєму місці, — згадував Сергій у червні в інстаграмі.

До речі, свою першу зарплатню Жадан віддав на патронатну службу бригади:

— Забуте за 20 років відчуття — отримувати кошти від держави. Зрештою, від початку планував залишати зарплатню в бригаді. Тож хай піде на потреби родинам поранених. Підтримуйте українське військо — воно творить історію.

Сергій Жадан служить у «Хартії». Фото: Instagram.com/serhiy_zhadan/

Источник: kp.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить