Боротьба за збереження культури: стирання української національної ідентичності як інструмент війни

Боротьба за збереження культури: стирання української національної ідентичності як інструмент війни 16.07.2024 19:38 Укрінформ Нещодавно Комітет з питань культури Парламентської асамблеї Ради Європи у Копенгагені одноголосно підтримав резолюцію “Протидія нищення культурної ідентичності під час війни та миру” авторства народної депутатки України Євгенії Кравчук. 

Тим самим визнав стирання української культурної ідентичності інструментом війни Росії проти України та елементом політики геноциду, спрямованої на знищення української нації. ПАРЄ розгляне ухвалення резолюції на своїй червневій сесії.

Резолюція закріплює, що Росія використовує культурні “чистки” як інструмент війни, щоб заперечити існування іншої культурної ідентичності та стерти історичне коріння, цінності, спадщину, літературу, традиції та мову. Такі дії є воєнними злочинами та злочинами проти людяності й свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську націю або принаймні її частину.

Серед ключових положень документу, що голосувались в залі на червневій сесії ПАРЄ:

  • забезпечити повне відшкодування збитків на основі міжнародного права, зокрема, через реституцію, компенсацію, реабілітацію, сатисфакцію та гарантій неповторення руйнувань;
  • підвищити обізнаність про те, як пропаганда, колоніальні та неоколоніальні практики, зокрема ідеологія "русского мира", можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, зокрема, щодо культурної спадщини;
  • передбачити санкції проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконній передачі або торгівлі артефактами, проводить незаконні розкопки або використовує артефакти у власних цілях (виставки, аукціони, наукові публікації), а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних державних установ.

Докази намірів Росії знищити українську національну ідентичність переконливі. Практично в кожній частині України, окупованій Росією з лютого 2022 року, з’явилися схожі повідомлення про спроби ворога викорінити всі ознаки української національності.

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить